Espen Dietrichs er professor i nevrologi ved Oslo universitetssykehus og har blant annet skrevet flere populærvitenskaplige bøker. En av dem er Vår fantastiske hjerne, som fikk Brageprisen i 1995. Eirik Newth er astrofysikeren som blant mye annet har skrevet flere fagbøker for barn og har mottatt Brageprisen og mange andre priser for sin populærvitenskaplige formidling.

De gyver løs uten selvhøytidelige forord og slår fast: Hjernen er deg. Frustrasjon over ikke å få til noe er gjenkjennelig for de fleste. Da er det trøst i det å vite at hjernen ikke går i stykker av litt matte. Tvert i mot utvikler den seg når du prøver å finne ut av noe. Eller når du terper på noe som er vanskelig. Med denne boka kan hjernen lære litt om seg selv – men det er lagt opp slik at det gjøres med humor – ikke med frustrasjon. Morsomme tegneseriestriper fra Frode Øverli pluss rikelig med instruktive illustrasjoner.

For å teste ut om dette er noe for barn, fikk jeg hjelp av tvillingene Peder og Mikkel, snart ni år gamle. Mikkel, som nettopp har vært på korpskonsert, gleder seg mest til å spille data. Men etter å ha lest et par av sidene forklarer han at uten isolasjon på nervefibrene gjør vi alt treigere. Med isolasjon går signalene ekstra fort, opp til 100 meter på ett sekund. Og i det han skynder seg av gårde for å spille bilspill, slenger han ut av seg at vi må ta godt vare på hjernen vår slik at det ikke går med oss som med dinosaurene. For de var treige og døde ut. Peder som også har spilt på korpskonsert har fått med seg at venstre hjernehalvdel arbeider med matte og ord. Det er denne som holder orden på tekst og rytme når vi synger og spiller, mens høyre har ansvaret for melodien. Og han fortsetter med rynket panne «Når vi er kreative, jobber hele hjernen sammen, og vi kan løse oppgaven – hvis vi konsentrerer oss».

For litt eldre barn har de også med et par sider om rusmidler og hvordan de påvirker hjernen og ødelegger den. Kanskje greit å vite for fjortisene før de legger av gårde med vennegjengen på skolefest? Men hjernen kan kanskje repareres? Ja, med opptrening kan vi ta igjen noe. Men det rammes inn at HJERNEN ER DEG, og det er ikke mulig å bytte den med en ny. Så ta godt vare på den. Boken er innom det viktigste formidlet på en direkte måte. Om pusting, hvor viktig det er med god nok blodtilførsel, språk, søvn, og smerte for å nevne noe. Dette er en bok som passer for alle – fra skolebarn til pensjonister, og kanskje kan den til og med hjelpe barn og unge med våre diagnoser til å forstå seg selv bedre.

Andre bokomtaler for barn og unge:

 

Hjernen
Espen Dietrichs og Eirik Newth
ISBN: 9788205395367
Gyldendal
Sider: 64 (inklusive register og innhold)
Illustrert med 24 tegneseriestriper fra Pondus
Pris kr 249